Milyen klímát válasszak?

HA Önnek sincs semmi ötlete, honnan, milyen klímát szerezzen be, de szereti a praktikus költséghatékony megoldásokat, akkor ez a cikk Önnek szól.

Lassan beköszönt a meleg, vége a körömfagyasztó, kézdörzsölgetős reggeleknek, no meg a fűtés szezonnak. Itt az ideje körülnézni (ha eddig még nem tettük) egy megfelelő klíma berendezésnek.

Vásároljunk szupermarketből – tényleg?

Ilyenkor az ember, a legelső kézenfekvő megoldáshoz nyúl. Bemegy a szupermarketbe, hiszen ott megannyi választék áll rendelkezésre. Igen ám, de akkor felmerül millió apró kérdés a „milyen klímát” vegyek kategóriában. A rengeteg kiállított termék közül melyik a legjobb? Az, ami a legolcsóbb? Vagy az, ami a legmodernebb felszereltségű? Pontosan mire is van nekünk szükségünk? Nosza, megkeressük az eladót, aki sok tekintetben segítőkész, de mivel nem szakember, ezért sokszor „szerintem”, „talán” mondatokkal kezdődő laikus válaszokat kapunk. Elő a technikai leírásokkal. Hosszas lapozgatás, olvasgatás, üzletben való álldogálás után végül döntünk, és megvesszük azt a készüléket ami adott pillanatban, józan elgondolkodású elképzeléseink szerint a legmegfelelőbb.

Aztán jön a következő probléma. A beszerelése. Ha ezen is túl vagyunk derül ki, hogy zsákba macska volt-e vagy sem a vásárlásunk. Mindez elkerülhető egy megfelelő szakember segítségével, viszont, cikkünkkel, segíteni szeretnénk, abban, hogy mindezek a kellemetlenségek elkerülhetőek legyenek.

Annak függvényében, hogy hol szeretnénk használni, mekkora helységet szeretnénk hűteni több típusú klímát különböztetünk meg.

  • Ablak klíma
  • Mobil klíma
  • Split klíma

Az Ablak klíma

Hátrányairól többet tudnánk írni mint előnyeiről.

Előnyei:

Beszerelése könnyű, nem szükséges hozzá szakember, ha rászánja egy két szabad hétvégéjét, Ön is beszerelheti. (bár ez garancia vesztéssel jár)

Nem engedélyköteles a hatóságoknál

Hátrányai:

Ablak klíma – tehát ablakba kell szerelni vagy akár egy falba kialakított nyílásba. Ezáltal esztétikai szempontok miatt nem előnyös. Le kell mondanunk a kilátás egy részéről, a fény beáramlása is akadályozott ugyanakkor egy klímára eső látvány sem épp felemelő.

Hangos – tekintve, hogy ventilátorhoz hasonló légkavaró elven működik, egy motorral és egy hűtőrendszerrel a szerkezeten belül, amely működés közben folyamatosan kerepel. Így el kell döntenünk, hogy csendben vagy pedig melegben töltjük a délutánt.

Hűtőhatékonysága nem stabil – a távozó meleg levegő visszaáramolhat a szobába.

Rendszeres karbantartást, tisztítást igényelnek

Akkor javasoljuk, ha a hűteni kívánt helység nem alkalmas egy hűtési rendszer kialakítására, illetve ha gyors egyszerű megoldást szeretnénk akkor is ha nem túl költséghatékony.

Mobil klíma

Sokan azt gondolják, a mobil klíma azt jelenti, hogy nem igényel beszerelést. Fogod, viszed behelyezed alapon működik. Ez nem így van. A mobil klíma attól mobil, hogy minimálisan mozgatható a lakáson belül, viszont hálózati beszerelése elengedhetetlen.

Előnyei:

Több helység hűtésére kialakítható

Könnyen beszerelhető

Hátrányai:

Zajos: – mivel a motor és a hűtőrendszer egy szerkezeten belül található, üzemeltetés közben, duruzsuló, kerepelő hangot ad ki.

Huzathatása nagy:– a mobil klíma működése közben, közvetlen közelében nem tanácsos tartózkodni, mert huzathatása érezhetően kellemetlen.

Nagy helyet foglal el: a mobil klímához egy 12 cm átmérőjű gégecső is tartozik, amelyet ablakon keresztül vagy falban létrehozott nyíláson kell kivezetni.

Több helység hűtése nehézkes: – Bár a mobil klíma mozgatható, de több helység hűtésére nem alkalmas, csak akkor ha, az illető helységben nem biztosított a gégecső kivezetése.

Átmeneti megoldáskény ajánljuk, illetve akkor ha a hűteni szándékozott helység, nem alkalmas egy hűtés rendszerű hálózat kialakítására.

Rendszeres karbantartást, tisztítást igényelnek

Split klíma 

Ez az a klíma típus, amit bátran ajánlunk, ugyanis több szempont szerint a legmegfelelőbbnek bizonyult eddigi tapasztalataink szerint. Lássuk előnyeit hátrányait:

Előnyeik:

Mielőtt előnyeit taglalnánk szeretnénk pár alapfogalmat tisztázni:

A split elnevezés az angol „osztott” szóból származó, ma már magyarul is elterjedten használt kifejezés. A split klímák ugyanis osztottak: egy kültéri és egy vagy több beltéri egységből állnak. Így megkülönböztetünk:

Monosplit klímákat – egy beltéri egységből, egy kültéri egységből állnak

Multi split klímákat: – több beltéri egységből, egy kültéri egységből állnak

Ezen belül a multi split klímák lehetnek:

dual – 1. kültéri egység – 2 beltéri

trial – 1 kültéri egység – 3 beltéri

quad – 1 kültéri egység – 4 beltéri

Most már belemehetünk a részletekbe:

Előnyeik:

Több helységben is elhelyezhetőek – ha több szobát szeretnénk költséghatékonyan fűteni, akkor érdemes a multi split klímában gondolkodni, amelynek egy kültéri egysége van több beltéri egységgel. Annak függvényében, hogy hány szobát szeretnénk hűteni választhatjuk a dual, trial vagy a quad multi split klímát.

Nem zajosak – a kültéri egység tartalmazza a zajhatással járó elemeket, így működés közben a split klímák csendesek.

Esztétikusak – a beltéri egységek felszerelésekor figyelembe lehet venni lakásunk paramétereit. Így felszerelhetőek falra, plafonra is akár.

Kényelmes a használatuk: – egy távirányító segítségével számtalan opció beállítható velük, kényelmesen egy mozdulattal.

Energia hatékonyak

Hűtésre is fűtésre is optimalizálhatóak – léteznek olyan split klímák amelyek nem csak hűtenek, de fűtenek is.

Kedvezmény is igénylehető rájukH tarifás kedvezményekről  régebbi blogbejegyzésünkben olvashat.

Környezettudatosak – erről részletesen írtunk korábbi cikkünkben róla Környezettudatos klíma címen.

Költséghatékonyak

Hátrányaik:

  • beszerelésük szakembert igényel
  • technikai leírásukat nem egyszerű megérteni
  • rendszeres karbantartást, tisztítást igényelnek

Mindezeket a szempontokat összevetve, mi a split klímákat ajánlanánk Önnek. Függetlenül a felsorolt hátrányoktól. Amennyiben felkeltette érdeklődését, szeretne igényeihez szabott légkondicionáló berendezést, vegye fel velünk a kapcsolatot. Állunk rendelkezésére egy ingyenes igény felmérésre a továbbiakban.

Ha nem szeretne lemaradni aktuális híreinkről, kövessen minket a Facebookon vagy Instagramon:

Cikkünk megosztható a facebookon, a baloldali facebook ikonra kattintva.

Klíma a kertes házban

Nem mindegy kertes házban vagy pedig panelben lakunk klíma vásárlás szempontjából.

Klímaberendezések – a jövő hőmérsékletszabályozója

A MIDEA vállalat immár ötven éves múltra tekint vissza, és jó tudni, hogy a cég fő profilja maga a klímaberendezések gyártása és forgalmazása.

Hisensense ECO Smart Split klíma

A Hisensense ECO Smart Split klíma rövid bemutatásáról olvashat itt. Ez a klíma a 2020-as év legnépszerűbb terméke a Hisense klímák közül.

Milyen klímát válasszak?

HA Önnek sincs semmi ötlete, honnan, milyen klímát szerezzen be, de szereti a praktikus költséghatékony megoldásokat, akkor ez a cikk Önnek szól.

Inverteres LG klíma

LG klíma – Kiknek ajánljuk? Önnek, amennyiben még nem döntötte el milyen klímát szeretne, de szeret előre gondolkodni. További részletek blogbejegyzésünkben.

H tarifás áramszolgáltatás

Jó hírünk van.
Október 15-től kezdődően igényelni lehet a H tarifás rendszerű kedvezményes áramszolgáltatást, ez a G tarifával szemben 0-24 órában megszakítás nélkül működik.
Kiknek szól ez?
Mindenkinek, akinek van megújuló energiaforrás szempontjait figyelembe vevő fűtésrendszere. Vonatkozik ez a hőszivattyús klímaberendezésekre vagyis olyan klímákra amelyek rendelkeznek fűtési opcióval.

Környezettudatos klíma

A környezettudatosság ma már a klímák esetében is fontos.

Pin It on Pinterest

Share This